20 Mayıs 2014 Salı

ABALI BABA ZİYARETİMİZ


Bir  rivayete gore  : HACI BAYRAM-I VELI Hazretleri , ABALI DEDE 'nin varligini bir gun ruyasinda gorur. Muritlerine o gunku adiyla MEMLUK koyunde bizi arzu eden , bizimle gorusmek isteyen bir zat var , ziyaretine gidelim der. Bunun uzerine orada bulunan , hindi , horoz , tavuk , kaz , ordek gibi kumes hayvanlari hemen saf tutar , onlarin uzerlerine binerek yola cikarlar. Ivedik ve Yakacik koylerinden gecip , Yakacik'la Memligin arasinda akan irmaga yaklasırken (simdilerde kuru dere halinde bulunan) koyluden birisinin damini tamirle mesgul olan ABALI DEDE muritlerine , << Haydi dostlar bizi ziyarete gelenleri karsilayalim >> demesinden sonra ellerindeki kurek , mala , cekic , agac gibi maddeler at olup basta ABALI DEDE olmak uzere muritleri uzerlerine binerek suyun birlestigi (kesistigi) yerde karsılasırlar.
HACI BAYRAM-I VELI Hazretleri binmis oldugu hindinin uzerinden inerek ABALI DEDE 'nin etegini opmek istemesine ragmen bu muhterem opmesine izin vermez. Iki VELI yanak yanaga gelerek kucaklasir , kucaklasir ve hasret giderirler.

Ziyaret hitam bulup geri donuslerinde muritlerinin gizlemelerine ragmen uzuntulu olduklarini anlamakta gucluk cekmez HACI BAYRAM-I VELI Hazretleri. Muritlerine sorar , <<Neden uzuntulusunuz? >> muritleri de : << Ya Velı , Siz ki Cihan-i Aleme un salmis bir zatsiniz , neden ustu basi perisan , camur icerisinde olan bu kisinin Aba 'sinin etegini opmek istediniz? >> Bunun uzerine HACI BAYRAM-I VELI Hazretleri , << Yaziklar olsun ki , ben sizleri tam olarak yetistirememisim >> der. Bu konusmalardan sonra muritlerinin uzuntuleri bir kat daha artarken tekrar sormaktanda kendilerini alamazlar ve nicin diye sorarlar. Veli << Bizler kucuk kumes hayvanlarinin esligi ile onlara gerekli gucumuzu gosterdik. Ama O insanin gucu karsisinda , yani birer cansiz olan maddelerin az vazifesi gordugunu goremediniz mi? >> der.
MEMLIK - ABALI DEDE 'yi basta akil hastalari , agzi , burnu , gozu egilenler ile felcliler ziyaret ederler. Bu rahatsızlıgı olan kisiler mezarin yanina yatirilir. Eger sifa bulacak ise kendinden gecer , gectiginde o mubarek Zatin gorunmeyen elleri ile sivazlanir....
memlik köyü


  Türbeye girdiğimde mezarların yanında uyuyan insanları gördüğümde çok şaşırdım.Çünkü bırakın uzanmayı ayak uzatmak bile doğru değil.Sonradan şifa için yattıklarını öğrendim.Tabi ki şifayı veren Rabbim. Gerçekten çok zor durumda olanlar vardı,halimize ne kadar şükretsek az:(
Bir diğer rivayete göre ise: Sohbetleri esnasında Abalı Baba ziyaretçilerine ikramda bulunuyor.Hacı Bayram Veli Hazretleri de 'gölgelik bir yer de yokmuş' diyor ve ateşteki üç parça odunu alıp atıyor ve üç tane ağaç oluyor.O ağaçların gölgesinde sohbetlerine devam ediyorlar.Ağaçlar hala orada bulunuyor fakat kurumuş.İnsan gerçekten çok etkileniyor. Sık sık bu ziyaretleri yapmak lazım insanın biraz kendine gelmesi açısından. Rabbim bu mübareklerin hürmetine bizi bağışlasın.
Abalı Baba


Bir türbe ziyaretimiz daha son buldu.Hem duamızı ettik hem bize dua edildi.'İnşaalllah torunlarınız da sizi istediğiniz yerlere götürür'. Bundan güzel dua olur mu:) Allah hepimize yaşlıların duasını almayı nasip etsin.:)
Abalı Baba Yol tarifi için  TIK TIK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder